Direcția Sanitar Veterinară atrage atenția asupra vânzării cărnii de câine ca substitut la carnea de miel!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Specialiștii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru siguranța alimentelor din județul Vaslui au lansat un avertisment în legătură cu vânzarea cărnii de câine ca substitut la carnea de miel. Inspectorii spun astfel că ar fi descoperit în piețe vânzări de carne de câine tranșată în așa fel încât să pară miel sau oaie. 

Până în acest moment nu au fost comunicate sancțiunile date împotriva acestor vânzători.

“Siguranța alimentară a populației este o preocupare constantă a Autorității. Cu atât mai mult, în acestă perioadă, majoritatea acțiunilor instituției s-au concentrat pe acest obiectiv, iar controalele inspectorilor noștri, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, au fost intensificate”, a subliniat dr. Ponea Mihai, directorul executiv al DSVSA Vaslui, potrivit publicației locale vremeanouă.ro.

Verificările au vizat modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare de funcționare la nivelul piețelor agro-alimentare, abatoarelor și centrelor de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, în unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală si non-animală, unitățile de comercializare cu amănuntul, precum și în unitățile de alimentație publică / catering cu livrare la domiciliu.

Totodată, la nivelul tuturor abatoarelor si  centrelor de sacrificare temporară a mieilor, inspectorii sanitari veterinari din cadrul DSVSA Vaslui, au efectuat supravegherea funcționării si expertiza sanitară veterinară a cărnii si organelor, au verificat starea de sănătate, condițiile de igienă și bunăstare a animalelor, modul de gestionare si distrugere a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU) rezultate din activitatea de sacrificare.

Ce au descoperit insepctorii în piețele agroalimentare

În toate piețele agroalimentare și în alte locuri special amenajate în care este  valorificată carnea și celelalte produse de origine animală, de sezon, este asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar și programul prelungit de activitate, inclusiv în zilele de sâmbăta și duminică.

DSVSA informează că orice intervenție de natură negativă asupra calității alimentelor de origine animală cu scopul de a obține foloase necuvenite, constituie fraudă și un atentat asupra sănătății publice.

Prin intervenție negativă se înțelege: substituirea cărnii normale cu carne provenită de la animale bolnave, moarte, tăiate în agonie sau aflate în stări fiziologice în care tăierea lor este interzisă de lege, prepararea de alimente falsificate sau cu componente alterate, adaosurile nepermise sau introducerea aditivilor alimentari peste limitele oficiale.

“În acest sens, atenționăm consumatorii că pentru a fi în conformitate cu normele sanitar-veterinare, carcasa de ovine (adulte sau miel) trebuie să prezinte întotdeauna capul și organele interne nedetașate, precum și ștampila oficială de control sanitar veterinar aplicată lizibil pe fiecare spată și pe pulpe”, au explicat reprezentanții DSVSA.

Potrivit acestora, nu de puține ori au fost descoperite tentative de trafic al cărnii de câine prin substituirea cărnii de ovine sau chiar de trafic al cărnii provenite de la animale moarte.

img

Loading spinner

More to explorer